Ismerd meg a vászonkép készíttetés legnagyobb buktatóit! (9 perc alatt)

Ismerd fotók

Nosalty Szép ételt alkotni egy dolog, azt szépen le is fotózni már más tészta.

Top receptek

Most ez utóbbihoz adunk néhány tippet, hogy ezentúl a megörökítéssel se legyen gond! Ma már nemcsak a tükörreflexes, hanem a kompakt gépek is számtalan testre szabható beállítási lehetőséget nyújtanak, de mit is jelentenek ezek a számok? Mi az a fényérzékenység?

ismerd fotók

És egyáltalán mi az, hogy rekesz és záridő? És ezek milyen összefüggésben állnak egymással?

ismerd fotók

Egy Nikon D -as fényképezőgép segítségével most ezekre a kérdésekre adunk választ! ISO A digitális korszak előtti, filmes időkből még talán ismerős lehet, hogy különböző fényviszonyok esetén különböző filmet kellett befűzni.

Legtöbbször ezt nem is számmal, hanem piktogrammal jelölték: a napocska az alacsonyabb fényérzékenységet, a felhő a magasabbat jelölte.

ismerd fotók

Ha nagyobb érzékenységet állítunk be, kevesebb idő is elegendő ahhoz, hogy a fotó megvilágítása jó legyen. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

ismerd fotók

Ha kültéren, jó fényviszonyok között készítjük el a fotót, akkor alacsonyabb fényérzékenységet, más néven ISO-t kell beállítani, mert ismerd fotók idő alatt több fény tud bejutni a gépbe, mintha egy félhomályos szobában készítenénk ugyanolyan rekesz- és záridő-beállítással a fényképet.

A nagyobb méretű fotó megtekintéséhez kattints a képre! Igen, de akkor minek állítgatni?

ISMERD MEG HAZÁDAT

Miért nem elég, ha mindig magas ISO-értéket használunk, ha úgy elvileg biztosra mehetünk? Minden fényképezőgép-típusnál eltér, hogy mi az a maximális ISO-érték, amit minőségromlás nélkül használhatunk, illetve néha nekünk kell kompromisszumokat kötnünk, hogy inkább lesz egy zajos, de jól megvilágított fotónk, vagy egy ismerd fotók mentes, de esetleg homályos vagy alulexponált felvételünk.

Account Options

Rekesz A rekesz beállításával tudjuk szabályozni, hogy mennyi fény jusson a fényképezőgépbe. Itt minél kisebb értéket adunk meg, annál több, ha pedig minél nagyobbat, értelemszerűen annál kevesebb fény hatol át az objektíven keresztül. Az alacsony rekeszhasználat - a több fény mellett - másik tulajdonsága, hogy a fókuszponton kívüli terület annál elmosódottabb lesz.

Az ISO mellett rossz fényviszonyok esetén a rekeszbeállítással is tudjuk szabályozni a kép megvilágítását, vagy azt, ha csak kevés részletet szeretnénk élesen látni az elkészült ismerd fotók. Záridő Míg a rekesszel azt tudjuk állítani, hogy milyen mennyiségű, ismerd fotók záridővel azt, hogy mennyi idő alatt jusson be a fény a fényképezőgépbe.

  • Látták: Átírás 1 Ismerd meg a vászonkép készíttetés legnagyobb buktatóit!
  • Ismerd meg a lélegzetelállító Mate 40 szériát! - HUAWEI Community
  • Ahogy egyre gyorsabban váltják egymást a legújabb lakásdekorációs trendek, úgy egyre több kiegészítő áll a rendelkezésünkre, hogy komfortosabbá és trendivé alakítsuk otthonunkat.
  • Ismerd meg felmenőidet a MacFamilyTree segítségével.

A záridő minél lassabb, annál tovább tart a fénykép exponálása, de ezzel együtt annál nagyobb az esély, hogy a fénykép bemozdul és homályos lesz. Az ISO-rekesz-záridő hármasát tehát együttesen kell szabályoznunk és helyesen beállítanunk ahhoz, hogy az elkészült fotó bemozdulásmentes, jól megvilágított és a fókuszban lévő pont megfelelő élességű legyen.

ismerd fotók

A sorozatunk következő részében a fotó megkomponálásával és a fények ismerd fotók használatával foglalkozunk majd.