93 MENYASSZONYOK ideas | menyasszony, esküvői ruha, menyasszonyi ruha

Primavera menyasszonyok

primavera menyasszonyok

Botticelli életének a regénye tökéletesen le tud kötni bárkit, aki szeret olvasni életrajzokat; kis csúsztatással történelmi regénynek is megfelel, hiszen Firenze politikai, társadalmi és kulturális változásait követjük végig nagyon közelről a könyv folyamán; a festészet iránt rajongók pedig lubickolhatnak a számtalan rendkívül részletes, alapos, ugyanakkor gyönyörű és magával ragadó nyelvezettel megírt festményelemzésekben.

Bár az elején csak úgy belecsöppenünk Primavera menyasszonyok életének egy éppen zajló primavera menyasszonyok jelenetébe — ami hatásosan felkelti az olvasó érdeklődését — az író utólag szépen visszakanyarodik a gyerekkori primavera menyasszonyok, és onnan kronológiai sorrendben következnek egymásután a fejezetek. A festményeit, alkotói jellemének és képességeinek alakulását is időrendben ismerjük meg, így az író ügyesen tudja bizonyos helyeken adott életeseményekkel magyarázni a születendő műveket, vagy olyan összefüggését is keresni, amelyek kizárólag egy regényben fordulhatnak elő.

primavera menyasszonyok

Ilyen például az a már-már meseszerű jelenet, ami a Primavera megfestésének a hátterében áll. Mesterien rajzolódik ki a regényből Firenze mindennapi élete a Mediciek korában, mind az udvari élet, mind az egyszerű emberek élete, és természetesen a művészeké.

primavera menyasszonyok

Számtalan korabeli hírességnek a neve bukkan fel: elkezdve olyan festőktől, akik Botticelli pályájának a kezdetén már a sajátjuk végén vannak Fra Angelicoolyanok akiktől ő tanult, illetve akik egy generációbeli kortársai voltak Fra Filippo Lippi, a Pollaiuolo testvérek, Andrea Mantegnavagy akik akkor érték el karrierjük csúcsát, amikor ő már öreg volt Michelangelo, Leonardo da Vinci, Boltrafio ; aztán ott van a Medici család, mellyel szoros kapcsolatban állt udvari festőjük voltegy darabig ott is lakott az egyik palotájukban, ahol alkalma volt megismerni a kor nagy humanista gondolkodóit Marsilio Ficino, Angelo Polizianoés olyan sorsdöntő primavera menyasszonyok, mint Machiavellit, akit nem különösebben kedvelt.

Amikor Botticelli festményeit elemzi, Láng György nagyon körültekintően jár el.

primavera menyasszonyok

Mindig tudjuk, hogy éppen milyen fontos esemény történt a festő életében, vagy a környezetében, ki a megrendelő, és milyen céllal rendelte meg. A festményeket rendszerint izgalmasan írja le, és olyan sok és változatos jelzőt ismer és használ szinte minden egyes hangulatra, hatásra, kompozícióra, színhasználatra vagy akár vonalvezetésre, hogy nemegyszer éreztem komoly késztetést, hogy kigyűjtsem ezeket.

La Femme Esküvői Divatszalon - Debrecen

Nyilván engem ezek a primavera menyasszonyok kötöttek le leginkább. Mivel nem csak irodalmilag szépek, hanem rengeteg információt is tartalmaznak, amiből sok mindent lehet tanulni, több ilyen elemzést kijegyzeteltem magamnak a blogra.

primavera menyasszonyok

Sokszor a festmény korabeli megítéléséről is ír egy-egy bekezdést, vagy elmeséli, mi lett az utólagos sorsa, így egy teljes képet kapunk az adott alkotásról. Láng György szeretettel — talán odáig is merészkednék, hogy áhítattal — írta meg ezt a regényt.

primavera menyasszonyok