Meddig flört?

Flört ragozás

Zeneszöveg hozzászólások

Fiat lux! Flirt-ekkel vagy Flirt-ökkel?

Avigal Én is veled értek egyet: flört akkor van, ha van valami apró kis szikra. Ha meg az megvan, akkor az már bánthatja a másikat. Épp nemrég voltam a kozmetikusomnál és ő panaszkodott nekem, hogy a férjére kis fiatal csitrik rászálltak és állandóan flörtölgetnek vele.

Olvasónk már tudja, hogy ha azt akarja eldönteni, mi a helyes, akkor a nyelvhasználókat kell megkérdezni. Nem mindegy azonban, mit kérdezünk, és hogyna értékeljük ki a választ. Fejes László Korábban már sokszor foglalkoztunk olyan kérdésekkel, hogy miként kell idegen szavakat ejteniám úgy tűnik, ez a kérdés kimeríthetetlen: ahány szó, annyi kérdés.

Home Flirt jelentése flirt jelentése magyarul a szótárban Összesen 21 jelentés felelt meg a keresésnek. A szó gyakorisága: Ragozás: to flirt, flirted, flirted. Inges alak: flirting.

A válasz persze szinte minden esetben ugyanaz. Zsolt nevű olvasónk írja: Barátommal van egy régi vitánk egy ragozási kérdésről.

A problémát már megírtam a magyar Wikipédiára is, ahol sok hozzászólás is érkezett, de persze mind más és más volt. A vita a Wikipédia Kocsmafalán folyik, címe Flirt-ekkel vagy Flirt-ökkel?

No Searches just yet

A névválasztás biztosan nem véletlen, valószínűleg a gyártó egy könnyen megjegyezhető és kiejthető márkanevet akart létrehozni, aminek van valamiféle jelentése is. Így a név egyszerre mozaikszó is és márkanév is, na meg egy értelmes idegen nyelvű szó is.

Barátommal régi vitánk, hogy hogy is kell ragozni ezt a szót: Flirt-ekkel vagy Flirt-ökkel? Mivel a szót kiejtve egyértelműen ö betűt mondunk, mindkettő alakban van logika.

kapcsolja össze egy éjszakára

Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, javasoljuk a válaszok elolvasását: számos értelmes és kevésbé értelmes hozzászólást olvashatunk. Gondoljunk csak arra, hogy azt írjuk: Shakespeare-rel, nem azt, hogy Shakespeare-vel.

fektess le most

Ezzel tehát el is dőlt a kérdés: az ö-s alak a helyes. Vagy mégsem?

evangélikus találkozó nő

A hozzászólók között vannak, akik ezt vitatják. Flört ragozás, akik arra hivatkozik, hogy ez egy mozaikszó, semmi oka, hogy úgy ejtsük, ahogyan egy angol köznevet; van, aki azt próbálja kideríteni, hogyan mondják a cég képviselői. Ezek jó szempontok lennének, ha mi lennénk a vasúttársaság képviselői, és azt szeretnénk eldönteni, mi milyen kiejtéssel éljünk, amikor az új vonatokról beszélünk.

a kacérkodás jelentése

De ez a típus lassan tíz éve közlekedik Magyarországon, az egyetlen mérce az lehet, hogy hogyan ejtjük ma. Zsolt szerint egyértelműen [ö]-vel, de vannak, akik az [i]-s ejtés mellett kardoskodnak. Flört ragozás hát az igazság azon kívül, hogy fáj a fejünk, és kishitűen már a halálra gondolunk? Az, hogy ha mindkét ejtésmód létezik, akkor mindkettő helyes, tehát mindkét toldalékolás helyes.

Bár Zsolt jelzi, hogy ebben az esetben nem flört ragozás kötőjel kérdése érdekli, érdemes megjegyeznünk, mikor kell a kötőjel: akkor, ha mozaikszóról van szó AkH. Csakhogy az írásszokás a valóságban kissé más: nem írjuk az ilyen szavakat csupa nagybetűvel, ha önállóan kiejthető, sőt valamilyen jelentéssel bírnak.

ingyenes helyszíni francia romantikus találkozás

Gondoljunk bele: nem is tudhatjuk minden márkanévről, hogy ilyen rövidítés áll mögöttük. Ki az, aki egy ilyen helyesírást be akarna tartani? Nekünk az [ö]-s változatok flört ragozás természetesebbnek, mert flört ragozás ezzel találkoztunk, de ha valaki [i]-vel ejti, nyugodtan használja az annak megfelelő toldalékolást.

Kapcsolódó tartalmak:.

perui nő találkozó